Du har inga produkter i din varukorg.

Totalt: 0 :-
Alla priser i SEK

Av Joel Ekberg
publicist för Svenska Brasvärme föreningen
10 maj 2016

Artiklar

Effekt och verkningsgrad inom brasvärme

Alla moderna eldstäder redovisar sin prestanda genom att ange effekt och verkningsgrad. Läs vår föklaring för att lättare kunna välja en eldstad som svarar mot dina uppvärmningsbehov.

 

Kaminers prestanda - förklaring av effekt och verkningsgrad

Det råder ofta en lätt förvirring när det gäller begrepp inom brasvärme branschen. Ett sådant exempel är effekt och verkningsgrad där konsumenten ofta jämställer en hög effekt med en produkt av hög kvalitet. Så kan naturligtvis vara fallet men det behöver inte nödvändigtvis betyda det. Låt oss försöka reda ut begreppen.

Vi kan ta ett exempel från en produkt som de flesta är bekanta med, bilar. Om vi tillför en viss mängd bensin så talar verkningsgraden om för oss hur långt bilen kommer på tillfört bränsle. Medan effekten talar om vilken topphastighet bilen har. Med andra ord, verkningsgraden är ett mått som visar hur effektivt en motor utnyttjar tillfört bränsle medan effekten visar hur stark motorn är.

Överför vi detta till en braskamin så visar verkningsgraden hur effektiv kaminen är på att utnyttja den mängd ved som man lägger in. Ju högre verkningsgrad desto effektivare förbränning. En modern kamin idag bör ligga över 70 % i verkningsgrad. Ofta ligger den siffran högre och en hög verkningsgrad är alltid ett mått på att braskaminen på ett effektivt sätt tar tillvara energin i veden.

När vi talar om effekt så visar det värdet enbart hur mycket ved som man kan lägga in i eldstaden. En större eldstad kan fyllas med mer ved som i sin tur ger en högre effekt. Men det är inget mått på att eldstaden är effektiv eller ett mått på kvalitet.

Spartherm

Såhär kan du beräkna hur stor värmekapacitet en spis kan ge:

  1. Låt oss utgå från att 1 kg torr björkved innehåller 5 kW. 
  2. Om tillverkaren anger att eldstaden har 75 % verkningsgrad, innebär det att 75 % av energiinnehållet i veden skall tillföras rummet i form av värme. 
  3. Om det står att du kan lägga in max 2 kg ved enligt eldningsinstruktionen blir kaminens effekt maximalt 7,5 kW (2x5x75%). 
  4. En tumregel inom brasvärme är: 1 kW värmer 25 m3. Då värmer en kamin på 7,5 kW 188 m3.


För största glädje med din eldstad, välj en braskamin anpassad i effekt till din bostads volym. Då får du en väl fungerande spis som brinner rent och miljövänligt.

 

Kategorier: Artiklar