Du har inga produkter i din varukorg.

Totalt: 0 :-
Alla priser i SEK

Av Tylö AB
bastuleverantör
30 mars 2014

Artiklar

Skillnaden på bastu, ångbastu och ångbad

 

Traditionell bastu

Bastu i skandinavien rymmer enligt traditionen två varianter. I det mest klassiska bastubadet ligger temperaturen i ett basturum på mellan 75 och 90° C och luftfuktigheten på 5-15%. Då och då häller man en skopa vatten på de heta stenarna i bastuaggregatet, s k badkastning. Den sköna känslan när värmevågorna i din bastu sprider sig över kroppen är en mycket speciell upplevelse. Hudens porer öppnas, svettningen renar och överflödiga hudceller försvinner i duschen. Intensiv badkastning som avslutning på bastubadet ingår i ritualen.

 Bastu man

Traditionell bastu med hög värme och torr luft

En lite extremare variant av traditionellt bastubad är torrbastu, som kännetecknas av mycket hög värme i ditt basturum (ca 95–110° C) och näst intill obefintlig luftfuktighet. Denna variant passar alla som gillar när bastuvärmen sticker i skinnet och svettningen får fungera som avkylning för huden.

Ångbastu

Ångbastu är en mild variant av bastubad som badas i 45–65° C, vilket många upplever som en behaglig badtemperatur. Denna temperatur i kombination med en kontinuerlig och automatisk tillförsel av ånga ger 40–65 % luftfuktighet i ditt basturum. Resultatet blir ett mjukt, härligt klimat som både stora och små bastubadare kan njuta riktigt länge av. Precis som med det traditionella bastubadet ger din ångbastu samma sköna känsla av ren och fräsch hud, samtidigt som det skänker ro och vederkvickelse åt alla sinnen.

Ångbastu kvinna

Ångbastu – en mild variant av bastubad

En ångbastu kan man också krydda lite extra med väldoftande naturella örter eller flytande doftessenser.

Ångbad

Ångbad ska inte förväxlas med ångbastu (se här ovan). För att njuta av ett modernt ångbad får du nämligen lämna träbastuns värld och ta plats i ett slutet rum av glas, plast eller kakel. I ett ångbad är luftfuktigheten konstant 100%, å andra sidan är badtemperaturen låg, bara 40–45° C. Resultatet blir en ljuvligt skön och stimulerande badform, som inbjuder till långa avkopplande sittningar. Ångbad som upplevelse är rogivande på så vis att ångan omsluter dig och du upplever känslan av total avskildhet.

I hemmiljö är det praktiskt att kombinera ångbadet med en vanlig dusch i ett och samma utrymme. Där är en duschblandare och en duschstril det naturliga komplementet inne i ett ångbad.

För ångbad se inledande bild.

 

Kategorier: Artiklar