Facebook Pixel
Växla Nav

Platsbygg din egen skorstensfria öppna spis

Platsbygg din egen skorstensfria öppna spis

Visst är en eldstad något alldeles extra underbart? Det är något lugnande med dansande lågor och den sköna värmen som en eldstad ger. Men ibland fungerar det inte rent praktiskt med att elda med ved, det kanske inte finns plats för en skorsten, rummet är för litet för den värme en braskamin ger. Då är en skorstensfri öppen spis lösningen.

Planika bioetanolbrännare för platsbyggd skorstensfri spis

Du får mysiga och trevliga lågor och en del värme men behöver inte tänka på någon skorsten då bioetanolen brinner utan rök.


Skorstensfria bioetanolinsatser

Bastuspecialisten erbjuder ett stort sortiment av färdiga skorstensfria spisar, både golvstående och vägghängda i en mängd former och storlekar men ibland hittar man kanske inte just den där spisen eller utseendet man är ute efter, då är en platsbyggd skorstensfri kamin kanske lösningen!

Då utgår man istället från en insats / bioetanolbrännare som man sedan bygger en egen omramning till. I Bastuspecialistens sortiment finns allt från små runda brännare på ca 10 cm som fungerar som små lyktor till så stora som 2,5 meter långa. Möjligheterna är oändliga och du behöver ingen skorsten eller tilluft. På vår hemsida kan du se vårt stora sortiment av skorstensfria insatser.

De flesta brännarna tänds manuellt med en tändare men det finns ett antal brännare som har inbyggd elektronik som startar elden med ett enkelt knapptryck, eller till och med med en fjärrkontroll från bekvämligheten i soffan.

Planika fjärrstyrd skorstensfri brännare.


Bygg din omramning med icke brännbart material

Det är viktigt att din skorstensfria spis görs på rätt sätt och omramningen runt brännaren byggs av icke brännbart material. Det kan vara tegel, leca siporex/lättbetong eller brandmursskivor som Silikatskivor t.ex. Även om en bioetanolbrännare brinner utan rök så är det fortfarande riktiga eldslågor som man behöver ta hänsyn till. Är det en större spis du bygger, som en nisch i en vägg räcker det om delen där brännaren skall byggas görs i icke brännbart material, sedan kan det vara både trä och gips.

Här nedan ser du hur en omramning förbereds runt en brännare från Xaralyn. Lådan är gjord i silikatskivor för att skydda botten, rygg, sidor och tak mot värmen från lågorna.

Omramning av silikatskivor till skorstensfri öppen spis

Ett exempel på platsbyggd spis infälld i vägg från en av våra kunder

Denna kund skulle bygga om en vägg och ville då få till en nisch där de skulle kunna ha en trevlig eldstad. De gjorde ovanstående omramning i slilikatskivor som skulle skydda resterande vägg från värmen. Efter det kan en träkonstruktion användas som är anpassad efter nischens mått och man har valt på vilken höjd man vill ha elden.

Hur du platsbygger en skorstensfri öppen spis

I detta fall skulle en hel vägg byggas om där biobrännaren helt skulle integreras i väggen. Resterande del av väggen kunde i detta fall täckas med gipsskivor och allt spacklades ihop och sedan målades. Här finns det så klart hur många olika lösningar som helst, vill man putsa, sätta dekorsten eller en liknande är det helt fritt.

Byggnation av omramning till skorstensfri öppen spis

Resultatet blev otroligt bra tycker vi och den skorstenfria öppna spisen förhöjder verkligen detta matrum ytterliggare.

Platsbyggd skorstensfri spis som är infälld i en nisch i väggen

Hade det varit en riktigt vedeldad spis skulle det troligen bli för varmt att sitta så pass nära elden men med denna lösning får man verkligen det bästa av två världar.

 

 11 månader sedan
848 view(s)
© Copyright Bastuspecialisten 2014-2021