Facebook Pixel
Växla Nav

Täljstenskaminer

Täljstenskaminer

Täljstenskaminer har varit populära länge. Dels för att täljsten är mycket dekorativt men framför allt för sin värmelagrande egenskap.

Täljsten är ett vackert material med lång tradition som har använts i eldstäder sedan 1700-talet. Stenen ackumulerar värme extremt effektivt och svalnar långsamt. Täljsten tål att upphettas till 1550 grader.

Tung sten ger lång värmelagring

En täljstenskamin har en stomme/insats av stål eller gjutjärn. Täljstenen har en unik förmåga att lagra värme vilket gör en täljstenskamin till en effektiv värmekälla. Ju högre vikt desto längre värmelagring. En täljstenskamin väger dock ofta inte mer än att den kan placeras på vanligt träbjälklag.

Så fungerar värmelagringen i en täljstenskamin.

Täljsten består av stora mängder talk och klorit samt är har en väldigt hög vikt. Täljsten drar snabbt åt sig värme men lämnar väldigt långsamt ifrån sig den till skillnad från många andra material. Det blir inte varmare i rummet med en täljstenskamin, utan 1 kg ved ger lika mycket värme oavsett material på kaminen, men värmen stannar kvar längre i rummet. Förenklat kan man säga att du sprider ut värmen under längre tid. 

Design och utseende

Täljsten är en grå sten med ljusare ådringar och fläckar. Beroende på kaminen så formas stenarna olika till respektive modell. Täljsten är ett naturmaterial så varje täljstenskamin kommer bli unik.

Här nedan hittar du alla våra olika märken med täljstenskaminer.

Vi kan inte hitta produkter som matchade urvalet.
© Copyright Bastuspecialisten 2014–2024