Facebook Pixel
Växla Nav

Ecofan kaminfläkt 810

1 395 :-
Lagerstatus: Finns i lager
Artikelnr
EF810

EcoFan™ är en värmedriven fläkt som är konstruerad för att cirkulera värmen från en kamin eller vedspis runt i rummet för en bättre värmespridning. Fläkten använder inte batteri eller nätanslutning.

810-modellen passar för arealer upp till ca. 30-35 m². Den är gjord för en yttemperatur på kaminen/spisen upp till max 340ºC, och har sin bästa effekt vid 200 - 250ºC.

 

Fläkten har ett termoelektriskt element som fungerar som en liten generator, denna generator driver fläktens motor. När generatorn blir utsatt för en temperaturskillnad mellan topp och botten, producerar den elektricitet. Botten av enheten blir uppvärmd av foten till fläkten, medan toppen blir avkyld av fläktbladen. Denna effekt kallas för ”Seebeck effekten”, en förklaring till denna, se nedan.

Enheten som producerar ström är en unik halvledare baserad på Seebeck-effekten. När två olika halvledare (p-typ och n-typ) är ihopkopplade kommer de att etablera en elektrisk potentialskillnad. Genom att påföra en temperaturskillnad över dessa halvledarelementen leder det till en förflyttning av elektroner. Dessa elektroner kommer då att strömma genom ledningarna kopplade till den lilla elektromotorn och få den att gå runt. Och därmed blåser fläkten!

 

Produktinformation
Höjd 225 mm
Bredd 200 mm inkl fläktbladen
Djup 100 mm
© Copyright Bastuspecialisten 2014-2023