Facebook Pixel
Växla Nav

Vi har kaminer i alla utföranden!

Att investera i en kamin är ett klokt val av flera olika anledningar;

  • En kamin är en fantastisk källa till värme och mys
  • Du minskar dina uppvärmningskostnader
  • Värdet på huset höjs
  • Det är en miljövänlig uppvärmningsform

Ved är ett förnyelsebart biobränsle och när den förbränns i kaminen släpper den ut lika mycket koldioxid i luften som växterna gör när de bryts ner i naturen.

Ungefär 9 av 10 mäklare uppger att värdet höjs med omkring 10% på ett hem som har en kamin installerad.

Kaminer finns i alla möjliga former och modeller, och att välja ut en är inte alltid helt lätt. Då eldstaden blir en vacker möbel i ditt hem är det viktigt att du väljer en som du gillar utseendemässigt, samtidigt som storleken och värmen den genererar ska passa in i rummet som den placeras i. Vi har alla typer av eldstäder; braskaminer, täljstenskaminer, murspisar, kassetter, insatser och gaskaminer. Nedan kan du läsa om de olika modellerna, och du är självklart välkommen att ringa till oss eller komma in i butiken för personlig rådgivning.

Braskamin

Den klassiska kaminen, placeras fristående på golvet (finns även takhängda modeller) med ett säkerhetsavstånd till bakomliggande vägg. Kan placeras mot rak vägg och i hörn. Ska kaminen stå mot rak vägg är det trevligt att välja en modell med sidoglas så att du ser så mycket av elden som möjligt.

Täljstenskamin

Kort sagt är en täljstenskamin en braskamin inklädd i täljsten. Täljsten är ett vackert naturmaterial som ackumulerar värme väldigt effektivt samtidigt som de ger ifrån sig värmen långsamt och är en fantastisk värmekälla. En kamin med täljsten värmer inte upp rummet mer än en utan, men den sprider ut värmen under längre tid och håller därmed rummet varmt längre. Ju mer och tyngre täljsten desto mer värmelagring har den. Tack vare att det är ett naturmaterial skiljer sig ådringar och fläckar på varje sten och gör din kamin unik.

Murspis

Murspisen är oftast en större och tyngre eldstad än vanliga fristående kaminer. De flesta är uppbyggda av betong eller täljsten som lagrar en hel del värme men det finns också lättare murspisar i silikatskivor som inte har någon värmelagring. Till många modeller kan man lägga till ett extra värmelagrande magasin, det gör spisen tyngre men de blir då bättre på att ackumulera värme och sprida ut den under en längre tid.

Murspisar kan oftast stå direkt mot brännbar vägg då många har en inbyggd brandvägg. Vi har många ”färdiga” murspisar men du kan även välja att designa din egen genom att istället köpa en insats och bygga upp kaminen så som du vill ha den.

Kassett / insats

Som nämnt ovan är en insats det optimala valet för dig som vill konstruera din egen murspis som är platsbyggd och designad för att passa in perfekt just i ditt hem. Detta ger dig stora möjligheter utseendemässigt, vill du t.ex. ha ett inbyggt vedfack, en bänk med stenskiva eller en hylla ovanför? Insatsens omramning byggs smidigast med lätta silcaskivor som är lätta att anpassa.

Vill du ha hjälp med design av din platsbyggda kamin? Vi erbjuder en ritningsservice där vi ger designförslag utefter dina önskemål och husmått. Läs om våra CAD-ritningar här.

Har du en gammal öppen spis som du vill modernisera? Genom att installera en kassett i din befintliga öppna spis så förvandlar du din eldstad till en effektiv värmekälla. En kassett gör av med betydligt mindre mängd luft än vad en öppen spis gör, vilket gör att du inte tömmer huset på varmluft och eldar för kråkorna som du gör i en öppen spis. Detta gör att den ger ett rejält värmetillskott till din bostad, och sparar på både ved och miljö.

Gaskamin

Vill du njuta av levande eld, värmen och mysfaktorn som den skänker, men slippa det runt om såsom vedhantering, aska och sot? Då är gaskaminen något för dig! Gaskaminen drivs, som du hör i namnet, på gas istället för ved. Den kräver dock fortfarande en skorsten men den behöver inte gå lika högt ovan tak som en traditionell skorsten, och kan även monteras genom ytterväggen utan att fortsätta över nocken.

En gaskamin finns, precis som en vanlig kamin, både som fristående samt som en insats för platsbyggnation. En del modeller går även att koppla på stadsgas.

Skorstenfria kaminer

Har du inte möjlighet till att ha en skorsten eller vill du bara inte ha någon? Nu finns ett stort utbud av skorstensfria kaminer. Golvstående, vägghängda, takhängda, klassiska, moderna, det finns garanterat en modell som faller dig i smaken. Dessa drivs på bioetanol istället för ved, och ger därför ingen rök ifrån sig. En skorstensfri kamin är oerhört smidig att hantera, och du behöver heller inget bygglov!

Vi har även en mängd olika elektriska kaminer som skapar en naturtrogen brasa, antingen med hjälp av vattenånga, med ledbelysning eller avancerad hologramteknik. Perfekt för dig som vill ha en härlig brasstämning men utan levande eld.

Både etanolkaminerna och de elektriska kaminerna finns som färdiga kaminer samt som insatser där du bygger omramningen själv utefter dina preferenser.

BraskaminerBraskaminer
TäljstenskaminerTäljstenskaminer
MurspisarMurspisar
Kassetter och spisinsatserKassetter och spisinsatser
GaskaminerGaskaminer
Skorstensfria kaminerSkorstensfria kaminer
© Copyright Bastuspecialisten 2014-2023