Facebook Pixel
Växla Nav

Infraröd bastu – allt du behöver veta!

Infraröd bastu – allt du behöver veta!
Infraröd bastu – allt du behöver veta!

Infraröd teknik använder inte mer el än många andra vanliga hushållsapparater. De är även familjevänliga då de är säkra och enkla att använda.

 

Infrarum tylö

 

Vad är infrabastu?

Infrabastu, eller IR-bastu använder den infraröda tekniken i paneler som värmer upp rummet till ca 60°C. Den här värmen kan tränga in djupare i huden än bara uppvärmd luft, vilket får användarna att svettas intensivare i lägre temperatur än i en traditionell bastu

Panelerna använder infraröda element för att stråla värme med olika våglängder, beroende på kategorin av infrarött: kortvågig, medellång eller långvågig. Infraröd värme liknar uppvärmningseffekten från solljus, men utan de skadliga UV-strålarna.

 

Vad har IR-bastu för fördelar?

Att ha en egen infrabastu hemma betyder att du kan komma hem och starta upp bastun för lite vila och avkoppling, snabbt och enkelt.

Infraröd värme gör att dina muskler slappnar av inifrån och ut, med sin mjuka värme. Det påstås lindra led- och muskelvärk efter ett träningspass och påskyndar återhämtning efter en skada.

Koppla av

En infrabastu kan till och med hjälpa till att återställa dina sömnmönster. Det kan också frigöra serotonin och öka dopaminnivåerna i din hjärna, lindra stress och få dig att känna dig mycket lugnare. Slå på kabinen. Stäng nu av från omvärlden.

Lindra smärta

Liksom andra former av värme kan infraröd terapi lindra muskelsmärtor och påskynda muskelåterhämtningen efter en skada. Det sägs också att det kan påskynda läkningsprocessen av din hud då infraröd värme stimulerar vävnadstillväxt och hjälper till att förnya din hud.

Detox

Infraröd värme kan hjälpa din kropp att rensa ut diverse slaggprodukter genom djupa svettningar som tar bort gifter i dina celler. Det hjälper också din kropp att bekämpa virus och infektioner genom att höja din kroppstemperatur.

 

infrapanel

Kan man ha en infraröd bastu utomhus?

De infrakabiner som vi har kan inte placeras utomhus som de är. Det funkar dock att sätta in IR-panel i en befintlig utomhusbastu, så länge det finns el inkopplat.

 

Kan man köpa IR-paneler och infrakabiner hos Bastuspecialisten?

Ja det kan du! Vi har sortiment från flera stora leverantörer, som t.ex. Tylö och Harvia.

infrapanel

Kan jag bygga en infraröd bastu själv?

Ja det kan du. Om du ska bygga infraröd bastu själv så finns det några saker att tänka på. Konstruktionen på en infraröd bastu skiljer sig något från konstruktionen av en vanlig bastu som värms med bastuaggregat.

Istället för bastuaggregatet ska infraröda lampor bli värmekällan. Det sker genom att montera värmepaneler. För den som har svårt att välja går det givetvis fint att installera såväl värmepaneler som bastuaggregat, för att själv kunna välja vilken typ av bastubad som är bäst för stunden. Det ena behöver inte utesluta det andra när du bygger infraröd bastu själv.

De flesta som väljer att köpa en IR-bastu köper en komplett infrakabin. I en sådan ingår bastudörr, bastubelysning, ventilation, lavar samt även ingbyggd högtalare. Det är ett behändigt, och ofta prisvärt val. Det finns en mängd olika storlekar på dessa kabiner, vilket gör att det nästan alltid finns en som passar det utrymme där kabinen ska stå.

En behörig elektriker är ett måste för att se till att bastuaggregat och värmepaneler blir installerade på ett korrekt sätt. I övrigt går det utmärkt att bygga en infraröd bastu på egen hand, för den som är händig. Tänk bara på att ventilationen måste bli god nog då värmen blir hög även i en IR-bastu.

© Copyright Bastuspecialisten 2014–2024