Facebook Pixel
Växla Nav

Braskamin i växthus, bra tips och idéer!

Braskamin i växthus, bra tips och idéer!

Ett växthus är en dröm för många människor, både som en ren odlingsplats och som ett härligt uterum som kan användas en stor del av året. Ett sätt att förgylla det ännu mer är att installera en braskamin i växthuset! En kamin ger både värme, mys och förlänger säsongen då du kan utnyttja ditt växthus.

Mysigt växthus med braskamin och skorsten

Det finns framför allt ett stort sortiment av vedeldade kaminer med skorsten men det går även bra att placera en skorstensfri kamin i växthuset. En skorstensfri kamin ger en friare placering och du kan till och med möblera om den eller flytta den till ditt vanliga hus om du vill. Det har även börjat komma flera gasoldrivna kaminer som ser ut ut som riktiga vedeldade kaminer. Dessa kräver dock fortfarande en form av skorsten samt att det finns gas framdraget till kaminen.

 

Att installera en braskamin i växthus

Bland det viktigaste att tänka på när du vill installera en kamin i ditt växthus är att moderna kaminer brinner mycket effektivt och ger mycket värme. Välj gärna en mindre modell som är lättare att elda med en mindre mängd ved och ger en behagligare värme. De skorstensfria varianterna ger generellt mindre värme än vedeldade. Gasolkaminer kan ge lika mycket värme som en vedeldad men där har du möjligheten att justera lågornas höjd enkelt utefter hur lite eller mycket värme du vill få ut. Här kan du se vårt sortiment av gasolkaminer.

Olika modeller av kaminer har olika säkerhetsavstånd till brännbart material, framför allt i sidled. En kamin med sidoglas har vanligtvis längre avstånd åt sidan än en utan. Så tänk på var du vill placera kaminen i växthuset och hur det skall möbleras / inredas samt vilka material du bygger det med.

Westbo Carl E i växthus

 

Val av kamin i växthuset

Som vi redan varit inne på så är storleken en faktor du bör ha i åtanke. Uöver det är det mest en fråga om smak eller stil. Vill du ha en mer rustik gjutjärnskamin i ditt växthus? Då finns Westbo of Swedens Carl i vårt sortiment som med sin smala form och kokplatta under den dekorativa toppen ger dig både möjliget till att även värma/laga mat i växthuset. Det är den modellen du ser i bilderna på växthuset i denna artikel .

En mer modern och stram modell som t.ex Rais Q-Tee 85 är också mycket trevlig. Flera andra mindre kaminer som Jötuls F602, också med kokplatta, eller Jötul F105 kan också vara ett alternativ, precis som Contura 810.

Bra kaminer för växthus

De flesta kaminer har möjlighet skorstenen rakt upp (toppansluten) eller i ryggen (bakansluten) men det finns modeller som bara har ett alternativ. Prata med oss i butiken om dina tankar och idéer så kan i guida dig i ditt köp av braskamin till ditt växthus.

De skorstensfria kaminerna är många och de flesta fungerar utmärkt i ett växthus tack vare att de inte ger lika mycket värme. Det kan är det mer en fråga om stil. Den kanske mest populära versionen i vårt sortiment är den skorstensfria varianten av Westbos Carl, som heter Carl E (E för etanol). Det finns även modeller som inte alls efterliknar kaminer utan är snygga inredningsmöbler, fast med eld! Vauni Globe är ett sådant exempel. 

Vauni Globe, skorstensfri kamin

De skorstensfria kaminerna finns både som golvstående och vägghängda samt ett större antal bordslyktor som kanske inte ger lika mycket värme men minst lika mycket mys! Hela vårt sortiment av skorstensfria kaminer hittar du här.

 

Skorstenens placering

En skorsten till en vedeldad kamin måste alltid gå upp över nocken på växthuset och vara minst en meter hög från takgenomföringen / där skorstenen passerar taket. Ett växthus har normalt ett tak av cellplast eller glas vilket kan medföra svårigheter vid genomföringen. Det bästa är om den del av taket där skorstenen skall gå igenom kan bytas ut till något annat material. Kanske en kort bit av gaveln på växthuset kan ha ett teglat tak? En sektion av glaset kan också bytas ut till en plåt, då behöver du en plåtslagare som gör plåten tät mot skorstenen där den går igenom taket. Prata med din växthusleverantör vad de har för alternativ!

Ett annat bra alternativ för skorstenen är att en vägg eller en del av en vägg blir murad. Då kan skorstenen bakanslutas från kaminen i växthuset och ut genom den murade väggen. Därefter följer skorstenen fasaden upp över nock. Det är också lätt att fästa skorstenen mot den murade väggen för en stabil och säker installation.

Det finns även murade skorstenar som du antingen kan bli en del av den växthusväggen, placeras precis utanför (eller innanför) växthusets vägg. En sådan skorsten väger lite mer så se till att det finns ett fundament som klarar av vikten så det inte blir sättningar.

Kontakta Bastuspecialisten

Vi på Bastuspecialisten har över 50 års erfarenhet av bastu och braskaminer. Besök vår butik och titta på våra modeller, vi har ca 200 kaminer och kassetter i utställningen. Bor du inte nära oss så besök vår hemsida eller kontakta butiken via telefon eller mail så kan vi hjälpa dig med med att få till rätt kamin till ditt nya eller gamla växthus.

Gjutjärnskaminen Westbo Carl i växthus

8 månader sedan
4847 view(s)
© Copyright Bastuspecialisten 2014-2021